[Moin-user] Problem with encoding URLS

Paul Boddie paul at boddie.org.uk
Tue Dec 1 06:57:32 EST 2015


On Tuesday 1. December 2015 09.18.52 ml at mherrn.de wrote:
> Hi Paul,
> 
> thanks for your help.

Well, thanks for doing all the hard work investigating the problem! ;-)

[...]

> > Here, I imagine that your locale setting isn't helping. What do you get
> > at the Python prompt if you call sys.getfilesystemencoding() ?
> 
> As the user I running the moin instance, I get:
> 'UTF-8'
> 
> > You may need to look at your system's default locale and/or the user's
> > locale, I guess.
> 
> The users locale is:
> 
> LANG=en_US.UTF-8

Yes, these two things look consistent.

[...]

> So that should all be well.
> I have now done some tests and wrote a minimal WSGI script to print out
> some variables:

If only everyone reporting problems was as thorough. :-)

[...]

> And the output is:
> 
> ----/----
> User: moinuser
> defaultlocale: (None, None)
> prefencoding: ANSI_X3.4-1968
> LANG: C
> LC_ALL: None
> LC_CTYPE: None
> LC_MESSAGES: None
> ----/----
> 
> When running these lines on the console I get:
> 
> ----/----
> User: moinuser
> defaultlocale: ('en_US', 'UTF-8')
> prefencoding: UTF-8
> LANG: en_US.UTF-8
> LC_ALL: None
> LC_CTYPE: None
> LC_MESSAGES: POSIX
> ----/----
> 
> 
> So obviously the locale settings are gone.
> 
> I have googled around a bit and it seems that I have to explicitly set
> the locale settings to WSGIDaemonProcess:
> 
> ----/----
> WSGIDaemonProcess moin user=moinuser group=moinuser processes=5 threads=10
> maximum-requests=1000 umask=0007 lang='de_DE.UTF-8' locale='de_DE.UTF-8'
> ----/----
> 
> and everything is well then!

Here, I almost feel as if I should have asked about CGI or WSGI or whatever. 
This does actually sound familiar now, but I'll admit that I use CGI more 
often than not.

> > I see someone else has experienced this recently, too:
> > 
> > https://moinmo.in/MoinMoinBugs/1.9.8NonAsciiURL-UnicodeEncodeError
> 
> I have added my solution to the Discussion paragraph on that page.
> 
> Thanks for your help!

No problem! You helped yourself, really. Thanks for contributing to the page, 
too! I'm sure the configuration instructions can be improved by someone with a 
bit more familiarity with mod_wsgi.

Paul




More information about the Moin-user mailing list