Problems using ZSI web service from .NET

Michiel jmvw at wwwcomm.com
Thu Jan 22 16:49:49 CET 2004


Hello,

I am not sure this is the right place to ask. I tried the ZSI mailing
list, but got no response there.

My goal is to write some web services with ZSI to be used by a client
written in .NET. I'm using ZSI 1.2.7 (this was easy to install on my
Debian system).

I have no problem with functions with parameters and return values
with simple types, but I am having a hell of a time moving a simple
array.

My web service is taken from the zsi examples:

______________________________
#!/usr/bin/python

def echo(s):
    return s

from ZSI import dispatch
dispatch.AsCGI()
______________________________


I want to invoke the echo function with an array of strings as a
parameter and I want it to give me an array back. I had a lot of
trouble putting together a WSDL file that was properly imported by
Visual Studio (without turning my string arrays into single strings),
but with the help of many google searches, I finally came to a
description with the following schema:

______________________________
        <schema
            targetNamespace="https://secure6.wwwcomm.com/admin/soap/DomainKiller/bin/DomainKiller.xsd"
            xmlns="http://www.w3.org/2001/XMLSchema"
        >
          <complexType name="ArrayOfString"> 
             <complexContent> 
               <restriction base="soapenc:Array"> 
                  <sequence> 
                    <element name="item" type="string" minOccurs="0"
                      maxOccurs="unbounded" nillable="true"/> 
                  </sequence> 
                  <attribute ref="soapenc:arrayType"
wsdl:arrayType="xsd:string[]"
xmlns:wsdl="http://schemas.xmlsoap.org/wsdl/"/>
              </restriction> 
            </complexContent> 
          </complexType> 
        </schema>
______________________

For brevity, I've left out the rest of the wsdl file. Messages for
parameters and return value of echo are defined as having the above
type ArrayOfString.

Now, it seems that ZSI doesn't like what my .NET client is sending it.

Request from .NET app:

______________________________________________
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<soap:Envelope 
  xmlns:soap="http://schemas.xmlsoap.org/soap/envelope/" 
  xmlns:soapenc="http://schemas.xmlsoap.org/soap/encoding/"
  xmlns:tns="https://secure6.wwwcomm.com/admin/soap/DomainKiller/bin/DomainKiller.wsdl"
  xmlns:types="https://secure6.wwwcomm.com/admin/soap/DomainKiller/bin/DomainKiller.wsdl/encodedTypes"
  xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" 
  xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema" >

  <soap:Body soap:encodingStyle="http://schemas.xmlsoap.org/soap/encoding/">
    <echo>
      <s href="#id1" />
    </echo>
    <soapenc:Array id="id1" soapenc:arrayType="xsd:string[2]">
      <Item>s1</Item>
      <Item>s2</Item>
    </soapenc:Array>
  </soap:Body>

</soap:Envelope>
_______________________________________________

The response from the ZSI cgi:

_______________________________________________
<SOAP-ENV:Envelope
  xmlns:SOAP-ENV="http://schemas.xmlsoap.org/soap/envelope/"
  xmlns:SOAP-ENC="http://schemas.xmlsoap.org/soap/encoding/"
  xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
  xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema"
  xmlns:ZSI="http://www.zolera.com/schemas/ZSI/" 
  SOAP-ENV:encodingStyle="http://schemas.xmlsoap.org/soap/encoding/" >
<SOAP-ENV:Body>
<SOAP-ENV:Fault>
<faultcode>SOAP-ENV:Client</faultcode>
<faultstring>Unparseable message</faultstring>
<detail>
<ZSI:ParseFaultDetail>
<ZSI:string>Any cannot parse untyped element</ZSI:string>
<ZSI:trace>/soap:Envelope/soap:Body/soapenc:Array/Item[1]</ZSI:trace>
</ZSI:ParseFaultDetail>

</detail>
</SOAP-ENV:Fault>
</SOAP-ENV:Body>
</SOAP-ENV:Envelope>
_________________________________________________


For comparison, a simple ZSI client works fine and this is the dialog:

_________________________________ Tue Jan 20 13:38:34 2004 REQUEST:
<SOAP-ENV:Envelope
  xmlns:SOAP-ENV="http://schemas.xmlsoap.org/soap/envelope/"
  xmlns:SOAP-ENC="http://schemas.xmlsoap.org/soap/encoding/"
  xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
  xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema"
  xmlns:ZSI="http://www.zolera.com/schemas/ZSI/" 
  SOAP-ENV:encodingStyle="http://schemas.xmlsoap.org/soap/encoding/" >
<SOAP-ENV:Body>
<echo>
<E403ee28c SOAP-ENC:arrayType="xsd:anyType[3]">
<SOAP-ENC:string id="401f8b00">1</SOAP-ENC:string>
<SOAP-ENC:string id="40219520">2</SOAP-ENC:string>
<SOAP-ENC:string id="40219560">3</SOAP-ENC:string>
</E403ee28c>
</echo>
</SOAP-ENV:Body>
</SOAP-ENV:Envelope>

_________________________________ Tue Jan 20 13:38:36 2004 RESPONSE:
Date: Tue, 20 Jan 2004 18:38:35 GMT
Server: Apache/1.3.26 Ben-SSL/1.48 (Unix) Debian GNU/Linux PHP/4.1.2
mod_perl/1.26
Content-Length: 664
Content-Type: text/xml; charset="utf-8"

<SOAP-ENV:Envelope
  xmlns:SOAP-ENV="http://schemas.xmlsoap.org/soap/envelope/"
  xmlns:SOAP-ENC="http://schemas.xmlsoap.org/soap/encoding/"
  xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
  xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema"
  xmlns:ZSI="http://www.zolera.com/schemas/ZSI/" 
  SOAP-ENV:encodingStyle="http://schemas.xmlsoap.org/soap/encoding/" >
<SOAP-ENV:Body>
<echoResponse>
<E4050908c SOAP-ENC:arrayType="xsd:anyType[3]">
<SOAP-ENC:string id="404ea950">1</SOAP-ENC:string>
<SOAP-ENC:string id="404eaa10">2</SOAP-ENC:string>
<SOAP-ENC:string id="404eaae8">3</SOAP-ENC:string>
</E4050908c>
</echoResponse>
</SOAP-ENV:Body>
</SOAP-ENV:Envelope>

_____________________________________


It seems the arguments to echo have types here. 

Can I get .NET to do the same? Can this be done through the WSDL file?
Or else, how can I send arrays back and forth?

Thank you,

Michiel van Wessem



More information about the Python-list mailing list