[Mailman-Users] Problem with archrunner using large %'s of cpu (read faq & archives)

Jay West jwest at classiccmp.org
Fri Oct 31 15:26:43 CET 2003

I'm using Mailman 2.1.2 on FreeBSD v4.8-Release, built using the port. MTA
is sendmail 8.12.8p1

Very frequently I will see the ArchRunner process using 99+ % of cpu. I have
searched the archives and found lots of messages about qrunners using large
percentages of cpu, but they all seem to talk about the fixes being related
to actual mail processing (sendmail), not archRunner. I am assuming that if
the problem was mail delivery or reception I would be seeing the large cpu
use on a different qrunner process. My issue is specific to the archrunner
process which I don't find much on in the archives/faq.

I am using a pretty default install, haven't tweaked anything. If it
helps... here are some possibly germane things:

1) I never seem to be able to catch anything in
/usr/local/mailman/qfiles/archive, but that may be a timing thing, as my
archives do appear to be getting updated.
2) I looked in the /usr/local/mailman/archives/private/*.mbox directories,
and find listname.mbox at 33mb and listname.mbox.1 at 54mb. Could it be that
these files are just so big that it takes huge amounts of cpu to add posts
to these? I'm guessing they are the archives. This gives rise to several
questions (someone else maintained this setup before I did). Does mailman
split them (the .1 file), or can I just rename listname.mbox to
listname.mbox.2 and mailman will have a smaller chunk to deal with?

Any thoughts? Thanks in advance!!!

I have another question or two but will post separately for them.

Jay West

[This E-mail scanned for viruses by Declude Virus]

More information about the Mailman-Users mailing list