[Mailman-Users] Can't send messages to list

Mark Sapiro msapiro at value.net
Sun Aug 27 16:04:55 CEST 2006

Brad Knowles wrote:

>At 12:31 AM -0400 2006-08-27, David Diskin wrote:
>>                        What is happening lately is that new posts are
>>  visible in the archives, but in general are not mailed out or may not
>>  be mailed out for several hours to several days.   There are no
>>  errors in the error log.  The members allowed to post have verizon
>>  dsl accounts.  Is there an explanation for this behavior?
>This is either a problem with the MTA on the server, or the outbound 
>queue within Mailman.  Either way, the normal suggestions is to 
>search the FAQ for "performance" and then follow the recommendations 

The symptoms are those of a hoplessly backlogged 'out' queue in
Mailman. If you have access to them, you can look at Mailman's
qfiles/out/ directory, which will probably contain a large number of
entries waiting to be processed, and Mailman's 'smtp' log. In the smtp
log, you will probably see that the time stamp of each entry is equal
to its processing time added to the timestamp of the previous entry
(i.e., there is no 'quiet time' between entries), and the processing
times may be much longer than those in the log from before 'lately'.
If you can find a place in the log where processing times suddenly
increase, that will pinpoint the time at which the MTA started taking
longer to process smtp transactions, thus causing the backlog.

Mark Sapiro <msapiro at value.net>       The highway is for gamblers,
San Francisco Bay Area, California    better use your sense - B. Dylan

More information about the Mailman-Users mailing list