[Mailman-Users] Replaced sendmail with qmail - kaaputz

Jaswinder S. Hayre jas at nysia.org
Thu Aug 7 19:16:04 CEST 2003


It's a FreeBSD 4.8-RELEASE box.  All the necessary five processes are
running for qmail: qmail-send, splogger, qmail-lspawn, qmail-rspawn,
The aliases are setup correctly, as follows: "|preline
/home/mailman/mail/wrapper post test" in .qmail-test

Yeha, I always see the mail in the admin page, but after I approve it, it
doesn't go anywhere.  And for some reason log/bounces notes all the members
as bouncing, don't know why. I don't ever see any attempts to actually
deliver the message in maillog.  It has this kind of message "Aug 07
11:57:20 2003 (16657) Test: jas at bebinary.com - 3 more allowed over 431385
secs" for all the members of the test list.  And the log/post always has
"Aug 07 11:57:20 2003 (16657) post to test from jas at lists.nysia.org,
size=141, 3 failures", notice the "failures" at the end.  It always fails. I
have not a single clue about whats going on.  I tried about 10 reinstalls.
I disabled sendmail totally.  

What changes do I need to make to Mailman when I change an MTA?  I didn't
make any changes to mailman.   Maillog shows messages coming into the list
server, but never shows any messages going out after I have approved them
from the admin interface.


-----Original Message-----
From: Peter Tattersall [mailto:ptatters at zerobyzero.ca] 
Sent: Wednesday, August 06, 2003 10:57 PM
To: Jaswinder S. Hayre
Subject: Re: [Mailman-Users] Replaced sendmail with qmail - kaaputz

Which OS? I'm running qmail with Mac OS X 10.2.6 and Mailman 2.0.13 
with no major problems. Just off the top of my head, if I shut qmail 
down incorrectly I'm sometimes left with locks which prevent qmail from 
starting up properly. Try 'ps -waux | grep qmail' from the command line 
to check on qmail status. There should be four qmail processes running. 
Make sure your aliases are set up properly so that mail can be 
delivered to your lists - though if you see the mail in the admin pages 
I guess they must be delivered properly. Did you disable sendmail? Did 
you change the MTA settings in Mailman? What does mail.log show?

On Wednesday, August 6, 2003, at 05:01  PM, Jaswinder S. Hayre wrote:

> Guys,
> I had Mailman working with Sendmail for a pretty long time, but today 
> I decided to move to qmail.  Once I installed qmail, that's when thing 
> went downhill.  First I had to recompile Mailman because of the change 
> in GIDs.
> After recompiling and  reinstalling I dropped my old lists into the 
> lists
> directory, and now nothing is being sent out.  My logs/post file says 
> "Aug
> 06 15:52:15 2003 (6867) post to announcementshtml from 
> mailman-owner at lists,
> size=1321, 1 failures"
> And another piece of strange behavior: my logs/bounce says "Aug 06
> 15:52:15
> 2003 (6867) Announcementshtml: jas at nysia.org - first" but I can 
> succesfully
> send email from the list server to jas at nysia.org from the command line.
> It fails each and every time.  The post shows up in the administrative
> page,
> I approve the posting but nothing ever goes out.  The members of the 
> list
> never get it, and the maillog doesn't have any record of the post 
> going out
> either.  This is Mailman version 2.0.13.   I have been tweaking with 
> things
> for hours on end without any good results, got any solutions?
> Regards,
> Jas

More information about the Mailman-Users mailing list